Smalec do pieczywa
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
słonina - 25 dag
cebula – 1 szt.
jabłko - 1 szt.
majeranek - 1 łyżeczka
sól
Przygotowanie:
Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić. Cebulę obrać, posiekać, dodać do stopionej słoniny, zeszklić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, włożyć do słoniny z cebulą, posypać majerankiem, chwilę dusić, aż jabłko zmięknie. Posolić do smaku. Gdy trochę ostygnie, przelać do kamiennego naczynia lub szklanego słoika. Podczas zastygania mieszać, aby skwarki nie opadły na dno. Smalcem smarować kromki razowego lub zwykłego żytniego chleba.
Aby nie przypalić tłuszczu można słoninę na początku smażenia podlać łyżką wody.
Skwarek nie należy dosmażać zbyt mocno, ponieważ dosmażają się one jeszcze same już po zdjęciu smalcu z ognia.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz