Wegetariańskie chop suey - kuchnia orientalna z Thermomix
· 100 g grzybów, suszonych
· 400 g wody, wrzącej
· 20 g oleju sezamowego
· 20 g oleju ryżowego
· 150 g cebuli, pokrojonej w piórka
· 200 g marchewki, pokrojonej w słupki (3 cm x 3 mm)
· 120 g pora, pokrojonego w 3 mm półplastry
· 100 g pędów bambusa, odsączonych z zalewy
· 130 g kiełków soi, świeżych
· 25 g sosu sojowego
· 1 szczypta soli
· 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
· ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
· 1 łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)
1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min.
2 Do naczynia miksującego wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić 10 min/120°C//obr. . Grzyby odsączyć przez koszyczek.
3 Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić 8 min/120°C//obr. 1.
4 Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1 Grzyby umieścić w misce, dodać wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min.
2 Do garnka wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić pod przykryciem ok. 15 min. Grzyby odsączyć przez sito.
3 Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić pod przykryciem przez ok. 15 min.
4 Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz