Lin z wody z masłem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
lin - 80 dag
masło - 4 dag
sól
jajka ugotowane na twardo - 3 szt.
posiekana zielona pietruszka - 1 łyżka
cytryna - 1 szt.
ocet
wywar:
włoszczyzna bez kapusty - 20 dag
woda – 6 szklanek
cebula - 1 szt.
sól
listki laurowe - 1-2 szt.
ziele angielskie - kilka ziaren
Przygotowanie:
Ugotować wywar z włoszczyzny, przypraw i wody. Do gorącego wywaru włożyć oczyszczonego i sprawionego lina. Gotować na bardzo małym ogniu około 25 minut. Jaja umyć, ugotować, schłodzić w zimnej wodzie, obrać, posiekać. Masło stopić. Gdy ryba jest miękka wyjąć, odsączyć. Wyłożyć na półmisek, posypać jajami, zieloną pietruszką, skropić masłem. Podawać z ziemniakami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz