Ryba pieczona
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
dorsz - 1 kg (filety)
tłuszczu do pieczenia
sól
jajka – 2 szt. (ugotowane na twardo)
starty chrzan - 10 dag
zielona pietruszka - 1 pączek
Przygotowanie:
Filety opłukać, natrzeć solą, ułożyć w posmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polać tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30—40 minut. Skrapiać wodą (2—3 łyżki), gdy woda wyparuje uzupełniać. Podlewać często utworzonym sosem, aby ryba była soczysta. Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać, posiekać. Rybę delikatnie wyjąć, na talerz obok ryby ułożyć na przemian siekane jaja, tarty chrzan. Przybrać zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami.
Zamiast filetów z dorsza można wziąć filety z karpia, szczupaka, sandacza, leszcza.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz