Sum lub węgorz duszony
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
sum lub węgorz - 1 kg (filety)
cebula - 1
włoszczyzna - 10 dag
mąka - 3 dag
śmietana – 1/2 szklanki
posiekany koperek - 2 łyżki
cytryna lub kwasek cytrynowy
sól
Przygotowanie:
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą. Ugotować 1/2 l wywaru, posolić. Filety z ryby pokroić na porcje, włożyć do wywaru z włoszczyzny, dusić na bardzo słabym ogniu 25 minut. Gdy ryba jest miękka, zaprawić śmietaną z mąką, posolić, zagotować. Wsypać siekany koperek.
Podawać z ziemniakami, kaszką krakowską i surówką z warzyw.
Podając węgorza przyprawić sos sokiem cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz