Sałatka z krewetkami

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mrożone krewetki - 25 dag
czerwona fasola - 1/2 puszki (125g)
jajka - 4 szt.
pomidory – 2 szt.
czerwona cebula - 1/2 szt.
zielona sałata - 5 liści
cytryna - 1/2 szt.
koniak - 1 kieliszek (30 ml)
majonez - 3 łyżki
natka pietruszki - 2 gałązki
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Krewetki rozmrozić, wypłukać zimną wodą skropić koniakiem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Fasolę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki sałatki wymieszać skropić cytryną, dodać sól i pieprz do smaku. Na końcu wymieszać z majonezem. Na talerzu rozłożyć liście sałaty, a na nich ułożyć sałatkę, udekorować listkami pietruszki.

pysznie.pl