Buraczki zasmażane z jabłkami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
buraki – 60 dag
kwaśne jabłka – 2 szt.
mąka – 1-1,5 łyżki
masło – 1-2 łyżki
sok z cytryny
lub kwasek cytrynowy
cukier
sól
śmietana – 1/3 szklanki
Przygotowanie:
Buraki umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Przestudzić i obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Jabłka obrać i również zetrzeć na tarce, wymieszać z burakami. Masło stopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc. Wymieszać z buraczkami, dodać do smaku sól, cukier i sok z cytryny, chwilę poddusić. Na końcu można wlać śmietanę.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz