Fasolka szparagowa po katalońsku
01/01/1970 - 01:00
kuchnia hiszpańska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
zielona fasolka szparagowa - 50 dag
cebula - 2 średnie
czosnek - 2 ząbki
pomidory - 50 dag
szczypiorek - mały pęczek
szynka - 4-5 plasterków
oliwa - ok. 6 łyżek
pieprz cayenne
sól
cukier
natka pietruszki
ziemniaki
Przygotowanie:
Fasolkę umyć, obciąć końce, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 minut. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na złoty kolor. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić dodać do cebuli i chwilę poddusić. Dodać fasolkę i posiekany szczypiorek, do smaku dodać sól, pieprz i cukier. Przykryć i dusić ok. 15-20 minut.
Szynkę pokroić w paski, dodać do fasolki.
Fasolkę podawać z ziemniakami ugotowanymi w „mundurkach”, posypaną natką pietruszki.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz