Makaron ze szpinakiem i zielonym groszki
Międzybrodzki Makaron wstążka - 250 gŚwieży szpinak - 200 gŚwieży groszek - 200 gPestki dyni obrane - 3 łyżkiStarty parmezan - 0,5 szklankiCzosnek - 2 ząbkiOliwa z oliwek - 4 łyżkiNatka pietruszkiSól, pieprz
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należy zrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz