Babka ziemniaczana
12/10/2005 - 02:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ziemniaki – 2 kg
cebula – 2-3 szt.
ziemniaki ugotowane puree – 60 dag
jajka – 4 szt.
podgardle wieprzowe – 30 dag
kasza manna – niepełna szklanka
olej słonecznikowy – 100 ml
sól, pieprz
tarta bułka
Przygotowanie:
Podgardle pokroić w kosteczkę i usmażyć. Ziemniaki obrać, wypłukać i zetrzeć, razem z cebulą. Do masy dodać odrobinę oleju, jajka, kaszę manną, ugotowane ziemniaki puree, usmażone skwarki z tłuszczem, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę posmarować olejem i posypać tartą bułką. Masę ziemniaczaną wlać do formy. Na wierzchu polać olejem. Piec w temperaturze 180°C ok. 1 godzinę. Babkę podawać polaną sosem grzybowym.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz