Dynia piżmowa faszerowana mięsem i serem
29/11/2017 - 10:00
kuchnia fusion
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- dynia piżmowa
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula
- 300 g mięsa mielonego
- 100 ml wody
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i częściowo miąższ. Tak przygotowane skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać mięso, pokrojony w kostkę miąższ dyni, polać wodą, wymieszać i poddusić kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, pokrojone igiełki rozmarynu, oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym farszem wypełnić upieczone połówki dyni. Połowę sera pokroić w centymetrową kostkę, a drugą połowę utrzeć na tarce na grubym oczku. Kostki sera dodać do farszu, a starkowanym posypać wierzch. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Smacznego!
Metoda przygotowania:
pieczenieCzas przygotowania:
1 godz. 40 minLiczba porcji:
2- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz