Jesienna tarta
- cukinia - 1
- papryka - 2
- pieczarki - 2
Francuski quiche, w Polsce częściej nazywany po prostu tartą, to połączenie pysznego kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem i jajeczno-śmietanowym sosem. Aby upiec tartę, nie potrzeba wiele czasu. Mamy też dużą dowolność w doborze składników. Najlepiej wybrać te sezonowe, świeże. We wrześniu świetnie nadadzą się do tego cukinia i papryka. Składniki: Kruche ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli 3 łyżki zimnej wody + papier do wypieków Jan Niezbędny Wszystkie składniki łączymy w misce. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto w okrągły kształt, formę wykładamy papierem do pieczenia, po czym umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7 – 8 minut w piekarniku w 190ºC. Wskazówka: Aby przygotować kruche ciasto w stylu śródziemnomorskim – o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, można zastąpić masło 125 ml oliwy z oliwek, a zimną wodę 2 – 4 łyżkami letniej. Nadzienie: 1 duża cukinia 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej) 2 średnie pieczarki 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 1/2 szklanki mleka świeże zioła pół łyżeczki ostrej papryki garść tartego, żółtego sera sól, pieprz Na podpieczonym cieście rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę), paprykę oraz pieczarki. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Przygotowujemy masę: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy zioła. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Smacznego! www.janniezbedny.pl
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz