Rizotto z kurczaka
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ryż - 30 dag
piersi z kurczaka - 30 dag
pieczarki - 20 dag
cebula – 1 szt.
tłuszcz - 4 dag
żółty ser - 4 dag
żółtko – 1 szt.
śmietana - 1/8 l
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka wypłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Do usmażonej cebuli włożyć pokrojone mięso z kurczaka. Wlać 1/8 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, w połowie duszenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec duszenia posolić. Ugotowany na sypko ryż, wymieszać z mięsem i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać gęstą, posoloną śmietaną zmieszaną z żółtkami. Posypać tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz