Zapiekanka bolońska z makaronem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
makaron – 10-15 dag
mięso mielone - 20 dag
cebula – 1 szt.
ząbek czosnku – 1 szt.
olej – 1 łyżka
szczypiorek, natka pietruszki – 1 łyżka
pomidory z puszki – 20 dag
tłuszcz do formy
starty żółty ser - 3 łyżki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować w posolonej wodzie na pół twardo, odcedzić.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na rozgrzany olej, włożyć mielone mięso, cebulę, czosnek, posiekany szczypiorek i natkę, podsmażyć na dużym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pomidory razem z sokiem. Dusić na małym ogniu przez ok. 10min.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć makaron, mięso i posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Zapiekać 20 min.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz