Zapiekanka przekładanka z pomidorami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ziemniaki - 1 kg
ugotowana wołowina - 40 dag
wędzony boczek - 10 dag
razowy chleb - 2 kromki
pomidory - 2-3 szt.
mleko - 3/4 l
cebula – 1 szt.
czosnek - 2-3 ząbki
gałka muszkatołowa
starty żółty ser - 2 łyżki
sól, pieprz
olej - 2 łyżki
żółty ser do posypania zapiekanki

Przygotowanie: 

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i ugotować. Chleb namoczyć w 1/2 szklanki mleka.
Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, zrumienić cebulę i czosnek, dodać boczek, smażyć 3-4 minuty.
Wołowinę posiekać, dodać odciśnięty chleb, boczek, cebulę i czosnek, wymieszać przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić w kostkę.
Ziemniaki odcedzić, utrzeć z resztą mleka na puree, dodać 2 łyżki sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie natłuścić resztą oleju, włożyć kolejno mięso z dodatkami, puree i pomidory. Wierzch posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200°C. Zapiekać 30 minut.

pysznie.pl