Chłodnik buraczkowy (litewski)
19/04/2016 - 14:50
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- 3 jogurty typu greckiego naturalne „Piątnica”
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 5-6 rzodkiewek
- 1 średni ugotowany burak
- 2 jajka ugotowane na twardo
- ½ szklanki wody niegazowanej
- sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
Przygotowanie:
Koperek i szczypiorek posiekać. Ogórka i ugotowanego buraka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewkę w ćwierć krążki. Wszystko połączyć z jogurtem, dodać wodę i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy chłodnik wlać do miseczek, na wierzch położyć np. ugotowane, pokrojone w cząstki jajko. Udekorować gałązkami koperku.
Smacznego!
Czas przygotowania:
30 minutLiczba porcji:
2- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz