Chłodnik ogórkowo-miętowy z chrupiącymi grzankami
• ogórki zielone – 700 g
• czosnek – 1 ząbek
• mięta – średni pęczek
• szczypior – ½ pęczka
• jogurt naturalny – 800 g
• cukier – 1 płaska łyżeczka
• sól i pieprz do smaku
• bagietka do odpieku (np. Dan Cake)
1. Ogórki obrać i pokroić w kostkę.
2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji.
3. Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
4. Dodać szczypiorek i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę. Bagietkę do odpieku Dan Cake pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor.
5. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz