Krupnik polski
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
włoszczyzna – 1 pęczek
mięso z kością – 25 dag
suszone grzyby – 1–2 szt.
woda – 1,5 l
kasza perłowa – 1/2 szklanki
zimna woda - 2 szklanki
ziemniaki – 25 dag
masło – 2 łyżki
sól
posiekany koperek i zielona pietruszka – 1 łyżka
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie umyć, namoczyć (najlepiej na noc). Z grzybów, kości i warzyw ugotować wywar. Przecedzić. Ugotowane warzywa i grzyby pokroić w paski. Kaszę opłukać, zalać zimną wodą, dodać łyżkę masła i ugotować na niewielkim ogniu. Na przecedzonym wywarze ugotować obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Do wywaru włożyć pokrojoną w plasterki marchewkę, ziemniaki, kaszę, obrane z kości mięso i łyżkę masła. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Uwaga. Krupnik można przygotować również z pęczakiem.
Czas przygotowania:
1 i 1/2 godziny- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz