Zupa grzybowa - krem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
świeże grzyby – 75 dag
(np. kurki, podgrzybki, prawdziwki
ewentualnie pieczarki)
rosół – 6 szklanek
cebule – 2 szt.
masło – 2 łyżki
gęsta śmietana – 1/2 szklanki
sól i biały pieprz
drobno posiekany szczypiorek – 1/2 pęczka
Przygotowanie:
Suszone grzyby umyć i namoczyć. Cebule pokroić w kostkę, grzyby na niewielkie kawałki. Ok. 2/3 grzybów i połowę cebuli poddusić na połowie masła. Zalać rosołem, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 min na średnim ogniu, zmiksować.
Pozostałą cebulę i grzyby poddusić na maśle. Dodać do zupy. Dodać śmietanę, doprawić zupę solą i pieprzem. Podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Czas wykonania: 1 godz. bez czasu gotowania rosołu
Czas przygotowania:
1 godzina- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz