Zupa krem z ciecierzycy marki Halina z chipsami bekonowymi

inna
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 1 szklanka ciecierzycy marki Halina
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/5 selera (dużego)
  • por (część biała)
  • 1 mleczko kokosowe
  • 2–3 ziemniaki
  • 1 opakowanie boczku (opcjonalnie)
  • 2 1/2 łyżki oleju
  • 1–1,3 litra bulionu warzywnego
  • kumin (mielony)
  • sezam czarny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie: 

Wykonanie:
1. Ciecierzycę marki Halina umyj, zalej wodą i zostaw przez noc do napęcznienia.
2. Ciecierzycę ugotuj wg zaleceń producenta - nie odcedzaj wody, przyda się do zupy.
3. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę.
4. Patelnię lub garnek o grubym dnie rozgrzej, dodaj olej oraz warzywa. Całość smaż 5–7 minut często mieszając.
5. Dodaj do warzyw ciecierzycę (z wodą), kumin (wg. preferencji). Całość gotuj 5 minut. Dolej do warzyw mleczko kokosowe i gotuj następne 2 minuty. Po tym czasie całość zmiksuj, dodaj tyle bulionu, aby uzyskać odpowiadającą gęstość zupy. Dopraw do smaku.
6. Boczek zgrilluj, potnij na mniejsze kawałki. Przelej zupę do misek i podawaj z chipsami z boczku, czarnym sezamem oraz natką pietruszki.
Smacznego!
 
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
flypr