Zupa krem z ciecierzycy marki Halina z chipsami bekonowymi
- 1 szklanka ciecierzycy marki Halina
- 2 średnie pietruszki
- 1/5 selera (dużego)
- por (część biała)
- 1 mleczko kokosowe
- 2–3 ziemniaki
- 1 opakowanie boczku (opcjonalnie)
- 2 1/2 łyżki oleju
- 1–1,3 litra bulionu warzywnego
- kumin (mielony)
- sezam czarny
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
1. Ciecierzycę marki Halina umyj, zalej wodą i zostaw przez noc do napęcznienia.
2. Ciecierzycę ugotuj wg zaleceń producenta - nie odcedzaj wody, przyda się do zupy.
3. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę.
4. Patelnię lub garnek o grubym dnie rozgrzej, dodaj olej oraz warzywa. Całość smaż 5–7 minut często mieszając.
5. Dodaj do warzyw ciecierzycę (z wodą), kumin (wg. preferencji). Całość gotuj 5 minut. Dolej do warzyw mleczko kokosowe i gotuj następne 2 minuty. Po tym czasie całość zmiksuj, dodaj tyle bulionu, aby uzyskać odpowiadającą gęstość zupy. Dopraw do smaku.
6. Boczek zgrilluj, potnij na mniejsze kawałki. Przelej zupę do misek i podawaj z chipsami z boczku, czarnym sezamem oraz natką pietruszki.
Smacznego!
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz