Zupa krem z groszku zielonego z awokado na bazie wody
400 g mrożonego groszku
jedno dojrzałe awokado
duża zielona papryka
ok. 0,75l wody źródlanej Mama i ja
średnia szalotka
1–2 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1. Cebulę, czosnek oraz paprykę obieramy i drobno kroimy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, lekko solimy i całość dusimy przez kilka minut.
4. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju w średniej wielkości garnku o grubym dnia, pamiętając o częstym mieszaniu.
5. Do naczynia z cebulą wsypujemy groszek mrożony, w sezonie może być świeży.
6. Do garnka z ziemniakami dodajemy cebulę wraz z papryką oraz wodę Mama i ja, a następnie gotujemy przez ok. 10-12 minut.
8. Na koniec przygotowaną zupę doprawiamy do smaku i blendujemy. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze odrobinę wody.
9. Zupę serwujemy wraz z pokrojonym awokado oraz jogurtem greckim.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz