Zupa z porów
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
pory - 20 dag
włoszczyzna - 10 dag
śmietana - 1 szklanka
woda – 4 szklanki
mąka – 1 łyżka
żółtko – 1 szt.
przyprawa do zup - 1 kostka
sól
Przygotowanie:
Umyte warzywa, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować. Pory bardzo dokładnie umyć, pokroić w paski, zalać 1 szklanką wywaru, gotować na dużym ogniu. Ugotowane pory zmiksować, i wymieszać z przecedzonym wywarem, zagęścić zawiesiną z mąki i (1 szklanką) zimnego wywaru. Zagotować, włożyć przyprawę do zup w kostce, posolić do smaku, dodać śmietanę lub śmietankę. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę z porów można przyrządzać na wywarze z mięsa.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz