Zupa z wątroby

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wątróbka cielęca (lub wieprzowa) – 30 dag
włoszczyzna – 1 pęczek
woda – 7 szklanek
cebula – 1 szt.
tłuszcz – 3 dag
posiekany koperek – 1 łyżka
mąka – 1 łyżka
sól i pieprz

Przygotowanie: 

Z włoszczyzny ugotować wywar. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Włożyć wątrobę obraną z błony, opłukaną i pokrojoną, dolać 2—3 łyżki wody, dusić pod przykryciem 10 minut. Przepuścić przez maszynkę do mięsa, połączyć z przecedzonym wywarem, dodać sól, pieprz, podprawić zasmażką. Zagotować, dodać sól, pieprz i siekany koperek. Podawać z grzankami.

pysznie.pl