Zupa z zielonego groszku
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
groszek zielony (świeży lub konserwowy) – 40-50 dag
rosół (najlepiej z cielęciny) – 6 szklanek
śmietanka – 1/2-1 szklanki
mąka – 1 łyżka
sól, cukier
żółtka (surowe) – 1-2 szt.
Przygotowanie:
Groszek zielony wyłuskać, ugotować w niedużej ilości wody z dodatkiem soli i cukru. Do rosołu dodać połową przetartego groszku, a resztę w całości, zagęścić zawiesiną z mąki i zimnego wywaru, zagotować. Połączyć ze śmietanką i żółtkami (tuż przed podaniem, aby żółtka nie ścięły się). Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami z bułki lub małymi kluseczkami kładzionymi.
Liczba porcji:
6- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz