Zupa zacierkowa
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
woda – 5 szklanek
ziemniaki – 70 dag
boczek - 20 dag
cebula - 1 duża
sól
Zacierki:
mąka - 10 dag
jajko - 1
woda
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować w wodzie prawie do miękka.
Przygotować zacierki. Z mąki, jajka i wody (ok. 2 łyżek) zagnieść bardzo ścisłe ciasto. Zetrzeć na tarce o grubych otworach lub rozdrobnić palcami. Wrzucić je do prawie ugotowanych ziemniaków. Całość dogotować. Boczek podsmażyć na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą. Zupę rozlać na talerze, okrasić boczkiem z cebulką.
Uwaga: Zupa odstawiona na kilka godzin gęstnieje i wymaga rozcieńczenia.
Czas przygotowania:
1/2 godziny- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz