Zupa ze świeżych ogórków
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
świeże ogórki – 40 dag
kości – 20 dag
włoszczyzna – pęczek
śmietana – 1/2-1 szklanka
mąka – 2 łyżki
zielona pietruszki i koperek
Przygotowanie:
Kości opłukać, zalać zimną wodą, ugotować. Umyte warzywa, dodać do wywaru, posolić. Gotować do miękkości. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę, ugotować w niedużej ilości osolonej wody. Wywar przecedzić, połączyć z ogórkami, zagęścić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego wywaru, zagotować. Dodać śmietanę. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Podawać z grzankami z bułki, lanym ciastem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz