Sos czekoladowy
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
żółtka - 2
cukier - 4-6 dag (1/4 szklanki)
wanilia - 1 laska
czekolada - 5 dag
lub cukier waniliowy – 1 opakowanie
mleko lub śmietanka - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Przygotowanie:
Czekoladę i wanilię zagotować z połową mleka, resztę rozmieszać z mąką ziemniaczaną. Połączyć wszystko i zagotować mieszając. Żółtka bardzo starannie utrzeć z cukrem, dodawać po trochu mleko, ciągle ucierając. Naczynie z sosem wstawić do zimnej wody, ostudzić, często mieszając. Można dodać 2 dag masła.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz
Komentarze
beatrycze
sob., 25/02/2017 - 23:29
Adres
do jakich potraw serwować ten