Sałatka ze szczawiem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia litewska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
szczaw – 20 dag
cebula – 1 średnia
rzodkiewki – 5 szt.
marchewka – 1 szt.
jabłko – 1 szt.
lub ogórek kiszony – 1 duży
sól
cukier
sos twarogowy
twaróg – 10 dag
zsiadłe mleko – 1/3 szklanki
lub kefir
sok z 1/4 cytryny
cukier
sól
Przygotowanie:
Szczaw wypłukać, wysuszyć, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Rzodkiewkę umyć, pokroić. Jabłko lub ogórek oraz marchewkę oblać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać. Do smaku dodać sól i cukier.
Przygotować sos twarogowy. Twaróg zmiksować ze zsiadłym mlekiem. Do smaku dodać sól, cukier i sok z cytryny.
Sałatkę polać sosem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz