placek makowy z bakaliami
MASA MAKOWA:mak - 1/2 kgcukier - 30 dagcukier waniliowymasło - 2 łyżkiolejek rumowy lub łyżka rumubiałka - 2 sztukistarte jabłkorodzynki - 5 dagsmażona skórka pomarańczowa - 2 łyżkigrubo pokrojone figi i daktyle - 1 łyżka CIASTO:mąka - 15 gadmasło - 15 dagcukier puder - 5 dagżółtko LUKIER:białko i 12,5 dag cukru pudru
MASA MAKOWA:
Mak sparzyć, odcedzić i utrzeć w donicy lub przekręcić przez maszynkę.
Dodać masło, cukier, cukier waniliowy.
Smażyć 20 minut.
Gdy mak nieco przestygnie, wymieszać z białkami i startym jabłkiem (odsączyć z jabłka sok).
Dodać rum lub kilka kropli aromatu.
SPÓD:
Składniki ciasta posiekać na stolnicy.
Połączyć.
Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Rozwałkować na grubość 1,5 cm.
Ciastem wyłożyć blachę.
Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C.
Wyjąć.
BIAŁY LUKIER:
białko ubić na sztywno z cukrem pudrem.
CIASTO:
Na podpieczone ciasto położyć gruba warstwę masy makowej.
Wyrównać.
Posypać rodzynkami, skórką pomarańczową, figami i daktylami.
Wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut.
Ciepły placek przybrać lukrem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz