Toskański lunch
Ciabatta Włoska Specjalność Dan Cake - 1 sztukadojrzałe pomidory - 2 sztukiser mozzarella - 250 gramówkapary - 1 łyżeczkasuszone pomidory - 50 gramówsól i pieprza - do smaku ocet balsamicznyoliwa z oliwek listki świeżej bazylii - kilka sztuk
Do nagrzanego na 200 stopni piekarnika wkładamy na 20 minut Ciabattę Dan Cake
Kroimy pomidory w półplasterki
Tak samo kroimy ser mozzarella
Układamy ser i pomidory na przemian na talerzu
Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
Posypujemy kaparami i pociętymi w paseczki suszonymi pomidorami
Całość polewamy zalewą z oliwy i octu balsamicznego
Posypujemy bazylią
Sałatkę serwujemy razem z odpieczoną Ciabattą Dan Cake, którą można pokroić lub – jak czynią to prawdziwi Włosi – porozrywać na kawałki.
Smacznego!
Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz