Pierogi ze słodkiej kapusty z sosem pieczarkowym
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 3 szklanki
- letnia woda ok. 1 szklanka
- olej 2 łyżki
Farsz:
- kapusta świeża ½ średniej główki
- cebula 3 główki
- olej 3 -4 łyżki
- masło 50g
-sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sos sojowy
Kapustę pokroić na cząstki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać masło, chwilę razem podsmażyć i dodać do kapusty. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Do przesianej mąki dodać olej i powoli, mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę. Dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem. Porcjami rozwałkowywać ciasto i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek – od wypłynięcia ok. 3 minuty. Podawać polane gorącym sosem pieczarkowym „Tarsmak”.
Smacznego!
Autorem przepisu jest Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz