Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • por - 2 sztuki
  • ziemniaki - 350 g
  • marchewka - 50 g
  • bulion warzywny - 1 litr
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula dymka - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • suszony tymianek - 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
Przygotowanie: 

1. Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju.
2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.
3. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
4. Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
5. Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
45 min
Liczba porcji: 
4
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja