Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami
14/03/2017 - 22:34
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- por - 2 sztuki
- ziemniaki - 350 g
- marchewka - 50 g
- bulion warzywny - 1 litr
- czosnek - 1 ząbek
- cebula dymka - 1 sztuka
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- suszony tymianek - 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
Przygotowanie:
1. Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju.
2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.
3. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
4. Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
5. Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.
Metoda przygotowania:
gotowanieCzas przygotowania:
45 minLiczba porcji:
4Okoliczność:
Przyjęcie- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz