Spanakopita z serem Aldamer - apetyczne pierożki w greckim klimacie
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula
600 g świeżego szpinaku
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
1 jajko
250 g sera Aldamer MSM Mońki
sól i pieprz do smaku
gotowe ciasto francuskie
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o boku ok. 12cm. Na środek położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół, narożnik do narożnika, i skleić boki za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 200oC przez ok. 20 minut.
Podawać z klasycznym greckim sosem tzatziki, czyli jogurtem naturalnym typu greckiego zmieszanym z utartym zielonym ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem.
Smacznego!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz