Placuszki twarożkowe z konfiturą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Twarożek Domowy grani od OSM Piątnica – 150g

- jajko – 1szt.

- cukier – ½ łyżki

- cynamon – ½ łyżeczki

- mąka pszenna – 3 łyżki

- olej rzepakowy do smażenia
 

Przygotowanie: 

Do miseczki wybić jajko, dodać cukier, cynamon i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać twarożek i mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno być konsystencji masy na placki ziemniaczane. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju niewielkie racuszki.

Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem.

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Smacznego!

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
10
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja