Zupa ze świeżych grzybów

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

włoszczyzna (bez kapusty) – 1 pęczek
woda – 5 szklanek
grzyby - 40 dag
cebula - 2 szt.
śmietana – 1/2-1 szklnnki
mąka - 1 łyżka
koperek i pietruszka zielona - 1 łyżka i
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Umyte warzywa, zalać wrzącą wodą, posolić, gotować do miękkości. Grzyby świeże bardzo starannie oczyścić pod bieżącą wodą, cienko pokroić, ugotować w małej ilości wody razem z pokrojoną cebulą. Wywar przecedzić, połączyć z grzybami, przyprawić mąką rozmieszaną z zimnym wywarem, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Przed podaniem posypać koperkiem i posiekaną pietruszkę. Podawać z łazankami, kaszą perłową, z lanym ciastem lub cienkim makaronem. Zupę grzybową można podprawić jasnozłotą zasmażką.

pysznie.pl