Zupa ze świeżych grzybów
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
włoszczyzna (bez kapusty) – 1 pęczek
woda – 5 szklanek
grzyby - 40 dag
cebula - 2 szt.
śmietana – 1/2-1 szklnnki
mąka - 1 łyżka
koperek i pietruszka zielona - 1 łyżka i
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte warzywa, zalać wrzącą wodą, posolić, gotować do miękkości. Grzyby świeże bardzo starannie oczyścić pod bieżącą wodą, cienko pokroić, ugotować w małej ilości wody razem z pokrojoną cebulą. Wywar przecedzić, połączyć z grzybami, przyprawić mąką rozmieszaną z zimnym wywarem, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Przed podaniem posypać koperkiem i posiekaną pietruszkę. Podawać z łazankami, kaszą perłową, z lanym ciastem lub cienkim makaronem. Zupę grzybową można podprawić jasnozłotą zasmażką.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz