Pulpety z mięsa
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ugotowane mięso - 10 dag
jajko – 1 szt.
cebula - 1 średnia
czerstwa kajzerka - 1/2 szt.
ewent. tarta bułka
tłuszcz do smażenia cebuli
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
ewent. majeranek
mąka
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i przesmażyć na tłuszczu. Bułkę namoczyć i odcisnąć, wymieszać ze zmielonym mięsem i cebulą. Dodać jajka, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem (ewent. również majerankiem). Jeśli masa jest za rzadka, dodać tartą bułkę. Formować rękami zmoczonymi w wodzie niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać je w mące. Gotować w posolonej wodzie lub bezpośrednio w zupie. Podawać do rosołu.
Czas przygotowania:
20 minut- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz