Sos chrzanowy
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
starty chrzan - 8-10 dag
wywar z włoszczyzny lub rosołu - 1 szklanka
śmietana - 1/2 szklanki
mąka – 2-3 łyżki
sól, cukier
kwasek cytrynowy lub ocet
Przygotowanie:
Mąkę rozmieszać z zimnym wywarem, zagotować, dodać starty chrzan, sól, kwasek cytrynowy, cukier do smaku, zagrzać mieszając. Wymieszać z gęstą, słodką śmietaną. Można dodać 2—3 dag masła.
Sos chrzanowy można użyć do zapiekania z mięsem lub innymi potrawami należy wówczas dodać do sosu 1—2 żółtka. Potrawę do zapiekania zalewa się zimnym gęstym sosem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz