Likier kawowy (1)
drobno zmielona kawa - 10 dag spirytus (95°) – 3 szklanki (750 ml)wanilia - 1/4 laski cukier - 75 dag woda – 2 szklanki (500 ml) mleko - 2 łyżki
Kawę i drobno posiekaną wanilię wsypać do butelki, zalać spirytusem, zakorkować i odstawić na tydzień. Codziennie wstrząsać. Następnie przez lejek z watą zlać płyn znad osadu do innej butelki. Pozostały osad zalać niewielką ilością wody, wstrząsnąć i odstawić do momentu gdy osad opadnie, ponownie zlać znad niego płyn przez lejek z watą do butelki z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym. Powtórzyć wymywanie osadu wodą. Resztę wody zagrzać i rozpuścić w niej cukier. Roztwór cukru i ekstrakt kawowy wymieszać, wlać do niego 2 łyżki wrzącego mleka, wstrząsnąć i pozostawić jeszcze na tydzień do sklarowania. Klarowny płyn znad wytrąconego przez mleko osadu zlać przez lejek z watą do butelek, w których likier ma być przechowany.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz