Potrawka cielęca z jabłkami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mięso z kością (mostek, łopatka, kark) - 80 dag
kwaśne jabłka - 20 dag
masło - 3 łyżki
mąka - 3 łyżki
zimna woda, mleko lub wywar - 1 szklanka
sól
śmietana - 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Mięso opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso jest prawie miękkie, włożyć opłukane, poszatkowane jabłka i rozgotować. Przygotować zasmażkę. Masło rozgrzać, dodać mąkę, zasmażyć szybko nie rumieniąc. Wymieszać z zimnym płynem. Mięso wyjąć, wywar przetrzeć, połączyć z zasmażką.
Zagotować, dodać śmietany, posolić. Do sosu włożyć obrane z kości i pokrojone na grube kawałki mięso (mostek, kark, porcjować z kością), mocno zagrzać.
Podawać z ryżem, kaszą perłową, kluseczkami kładzionymi i jarzynami z wody lub surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz