Mostek cielęcy smażony w cieście
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mostek cielęcy - 80 dag
włoszczyzna - 20 dag
sól
tłuszcz do smażenia
ciasto:
mąka - 25 dag
jajka – 2 szt.
woda - 8 łyżek
olej - 3 łyżki
Przygotowanie:
Ugotować mostek, wystudzić. Następnie pokroić na równe, prostokątne porcje. Przygotować ciasto: z białek ubić pianę. Mąkę rozmącić z żółtkami, olejem i wodą, wymieszać z pianą, posolić. Mięso, posolić, oprószyć pieprzem i mąką, zanurzać w cieście, lekko osączyć i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
Podawać z sałatką jarzynową lub surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz