Wątróbka cieląca po angielsku
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wątróbka cielęca - 60 dag
mąka - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
tłuszcz - 3 łyżki
masło - 3 łyżki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę opłukać, osączyć zdjąć błonę, usunąć żyły. Oprószyć pieprzem i mąką, włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć z obu stron, polewając często gorącym tłuszczem ze smażenia. Cebulę obrać, pokroić w krążki usmażyć. Zrumienioną wątróbkę dosmażyć na małym ogniu. Wątróbka powinna być wewnątrz różowa. Usmażoną wątróbkę, pokroić ostrym nożem w niezbyt cienkie plastry posypać usmażoną cebulą i polać sosem ze smażenia.
Podawać z ziemniakami i zieloną lub kiszoną kapustą albo surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz