Placki ziemniaczane z gruszkami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ziemniaki - 1,5 kg dużych
żółtka - 2
śmietana - 1 łyżka
sól, pieprz

6 gruszek
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
3 łyżki wiórków kokosowych
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie: 

Ziemniaki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych otworach, odcisnąć. Dodać żółtka i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Wiórki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z patelni, wystudzić.
Gruszki umyć, obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki.
Sok z cytryny i miód podgrzać, włożyć gruszki, wlać ok. 1/3 szklanki wody, gotować 6-7 minut. Cukier waniliowy wymieszać z 4 łyżkami przegotowanej wody, dodać do gruszek, całość zagotować.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i wiórki kokosowe.
Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką niedużą ilość masy ziemniaczanej, cienko rozsmarować. Smażyć szybko z dwóch stron na złoty kolor.
Placki rozłożyć na talerze, obok wyłożyć gruszki i porcję śmietany.

pysznie.pl