Szarlotka z bezą
margaryna - 20 dag
cukier puder - 20 dag
jajka – 5 szt.
mąka - 30 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - szczypta
jabłka - 70 dag
rodzynki - 5 dag
orzechy - 5 dag
białka - 2 szt.
cukier puder - 2 łyżki
sól - szczypta
Przygotować formę (formę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia).
Jabłka obrać, pokroić, wymieszać z rodzynkami i orzechami.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na jednolitą masę, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Pięć białek ubić (z dodatkiem szczypty soli) na sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Do formy przełożyć połowę ciasta, ułożyć na niej jabłka, przykryć resztą ciasta. Dwa białka ubić ze szczyptą soli i z cukrem pudrem, pianę równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec około 45 min w temperaturze 180° C.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz