Lody mleczno-owocowe
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
żółtka - 4 szt.
cukier - 10 dag
śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
mleko - 1 szklanka
wanilia - 1 laska
maliny lub poziomki - 20 dag
Przygotowanie:
Owoce zmiksować.
Żółtka utrzeć na parze z cukrem. Zagotować śmietankę z mlekiem i rozciętą wanilią.
Gorącym mlekiem zalać masę jajeczną, ubijać aż masa zgęstnieje (masę można też podgrzewać na małym ogniu, ale trzeba bardzo uważać, aby nie dopuścić do zagotowania). Naczynie włożyć do zimnej wody i ubijać, aż masa oziębi się. Dodać zmiksowane owoce, wymieszać. Zagęszczoną masę, przełożyć do metalowej miski i wstawić na około 3 godz. do zamrażalnika. Mniej więcej co 1/2 godz. wyjmować i miksować.
Lody najlepiej przygotowywać w specjalnej maszynce do lodów są wówczas bardziej puszyste i gładkie.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz