Gulasz z żołądków w sosie balsamicznym
żołądki drobiowe – 50 dag
pieczarki – 30 dag
cebula – 1-2 średnie
ocet balsamiczny – 70 ml
zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
czosnek – 2 ząbki
masło – 3-4 łyżki
mąka – 1 łyżka
rosół – 2 szklanki
lub kostka rosołowa
ziele angielskie – 3 ziarenka
liść laurowy – 1 średni
cukier – 1 łyżka
sól – do smaku
Żołądki umyć, pokroić zalać rosołem i zagotować. Po zagotowaniu odszumować, włożyć liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 40 minut, aż żołądki będą miękkie.
Pieczarki obrać, umyć, pokroić, poddusić na 1 łyżce masła, posolić. Cebulę obrać, pokroić i osobno podsmażyć na 1 łyżeczce masła, posolić. Pieczarki i cebulę wymieszać i jeszcze przez chwilę razem poddusić. Do miękkich żołądków dodać zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie, pieczarki z cebulą, ocet balsamiczny i cukier, wymieszać. Dusić ok. 5 minut. Jeśli jest za mało sosu, trzeba dolać 1/2 szklanki wody. Do gulaszu można dodać kilka wiórek bardzo zimnego masła.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wsypać mąkę i lekko zasmażyć nie rumieniąc. Zasmażkę przełożyć do gulaszu wymieszać i zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz