Domowy chleb
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
drożdże - 2,5 dag
ciepła woda - 2,5 l
mąka pszenno-żytnia – 4 kg
sól – 5 dag
jajko
mak
Przygotowanie:
Przygotować zakwas: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 kg mąki oraz sól. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 18 – 20 godzin do wyrośnięcia. Następnie dosypać kolejne 2 kg mąki, porządnie wyrobić ciasto i odstawić na 2 – 3 godziny, aby objętość podwoiła się. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenki, włożyć do posmarowanej tłuszczem formy, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz