biskwity z kremem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

CIASTO:
jajka - 2 sztuki
żółtka - 2 sztuki
cukier - 5 dag
cukier waniliowy - 1 opakowanie
sól
mąka - 4 dag
mąka ziemniaczana - 1 dag

KREM I DEKORACJA:
żelatyna - 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna - 2 łyżki
śmietana kremówka - 125 dag
cukier - 3 łyżki
gorzka czekolada - 3 dag
cukier puder - 1 łyżka
 

Przygotowanie: 

CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Ciałka ubić z cukrem, cukrem waniliową i szczyptą soli. Dodać żółtka i zmieszane obie mąki. Blachę wyłożyć pergaminem i narysować na nim cztery koło o średnicy 12 cm. Każde wyłożyć równomiernie 1/8 masy. Piec przez 10 minut w temp. 200°C. Po wyjęciu z pieca natychmiast usunąć pergamin i złożyć ciasteczka na połowę. W ten sam sposób zrobić jeszcze cztery cistka.   NADZIENIE: Żelatynę namoczyć. Kawę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Kawę połączyć z żelatyną i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem i dodać kawę podczas ubijania.   CIASTKA: Przełożyć krem do szprycki. Wcisnąć do środka ciastek. Odstawić biskwity w chłodne miejsce do zastygnęcia. Posypać wiórkami czekolady i cukrem pudrem.  

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
8
yamimo