Deser z mango z orzeszkami ziemnymi
01/01/1970 - 01:00
kuchnia...
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mango - 60 dag
rodzynki - 5 dag
orzeszki ziemne solone - 5 dag
płatki migdałowe - 3 łyżki
cukier (najlepiej brązowy) - 4 łyżki
pieprz cayenne - 2 szczypty
sól - 1 łyżeczka
szafran - szczypta
woda - 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Mango umyć, obrać, przekroić, wyjąć pestkę. Miąższ pokroić w kosteczkę, oprószyć solą, odstawić na 30 min. Przełożyć do garnka, dodać cukier, rodzynki i płatki migdałowe, podgrzewać.
Szafran namoczyć we wrzącej wodzie, i wlać do garnka z mango, gotować przez 3 min. Przyprawić pieprzem cayenne. Wystudzić.
Przed podaniem deser wstawić na ok. 15 min do zamrażalnika. Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu, dodać do deseru bezpośrednio przed podaniem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz