Potrawka z kurczaka

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kurczak - 1 szt.
włoszczyzna - 25 dag
cebula - 1 szt.
śmietanka lub śmietana - 1/8 l
masło - 4 dag
mąka - 4 dag
rosół - 1/2 l
żółtka - 1-2 szt.
cytryna lub kwasek cytrynowy
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka
sól

Przygotowanie: 

Umytego kurczaka włożyć do wrzącej, posolonej wody. Gotować pod przykryciem do miękkości. Gdy kurczak jest prawie miękki, dodać włoszczyznę i zrumienioną cebulę.
Przygotować sos: masło rozetrzeć z mąką i wymieszać z zimnym rosołem z kurczaka, zagotować. Kurczaka podzielić na części, jarzyny pokroić, włożyć do sosu, zagotować. Surowe żółtka rozmącić, zmieszać z 1/8 l gorącego sosu, połączyć z resztą sosu, przyprawić do smaku solą i sokiem cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Wymieszać ze śmietanką lub śmietaną. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami puree, posypać zieloną, posiekaną pietruszką.
Sos można przygotować bez śmietanki.

pysznie.pl