Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami
15/02/2018 - 16:23
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
Składniki:
- 2 litry wody niegazowanej Mama i ja
- 500 g cielęciny
- 2 skrzydełka indycze
- 600 g włoszczyzny
- 2 śliwki suszone
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- sól, pieprz
Kluski:
- 1 jajko w rozmiarze L
- około 100 g kaszy manny
- sól
Przygotowanie:
1. Mięso zagotuj w wodzie Mama i ja, zbierz szumowiny i dodaj przyprawy.
2. Obierz włoszczyznę. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika opal cebule (nieobrane, a jedynie oczyszczone), aby zbrązowiały. Następnie dodaj je do garnka wraz z włoszczyzną oraz śliwkami i gotuj przez około 2 godziny.
3. Po tym czasie z wywaru wyciągnij mięso oraz pozostałe składniki.
4. Mięso oraz marchewkę drobno pokrój i dodaj z powrotem do zupy.
5. Przygotuj kluski. Roztrzep jajko, dodaj kaszę mannę i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Małymi porcjami kładź kluski do rosołu podczas jego gotowania. Kluski będę gotowe po około 2 minutach.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz